+36306071322 (Hétfő-Péntek 09:00 - 17:00)  // info@onellato.com

+36306071322 (Hétfő-Péntek 09:00 - 17:00)  // info@onellato.com

GYIK, Tudástár

Milyen típusú napelemrendszer működést különböztetünk meg?

Napelemrendszerek esetében beszélhetünk szigetszerű működésű és hálózat párhuzamos üzem működésű napelemrendszerről.Szigetszerű működésű napelemrendszer esetén a megtermelt többletenergia akkumulátoron kerül tárolásra. Amennyiben napelemünk éppen nem termel (például borús időben, éjszaka, stb.), akkor a szükséges energia az akkumulátorról kerül felhasználásra akkora mértékben, amekkora mennyiségben az akkumulátoron tárolásra került.
Hálózat párhuzamos üzem esetén a megtermelt többletenergia (ami nem kerül azonnal felhasználásra) a hálózatba kerül betáplálásra, míg olyan esetben, mikor a napelem nem termel, az energiát a hálózatról vételezi az ügyfél. Ilyen esetben kétirányú mérőóra szükséges, az elszámolás pedig a jogszabályi feltételek szerint történik. A jelenleg piacon kapható napelemes rendszerek többsége ebbe a kategóriába tartozik.

 Miért jó a szigetüzem?

Elsősorban azért, mert energiatudatossá tesz, és ezzel a fogyasztásodat a természet adta lehetőségekhez igazítod.
Biztonságos és állandóan rendelkezésre áll, nincs szükség villanypóznára, mérőórákra szerződésekre és egyéb havidíjas szolgáltatásokra.

Felszerelhetem magam a rendszert?

A rendszer összeállítása szakszerű munkát igényel, így javasoljuk, hogy kollegáink végezzék el a telepítést. Amennyiben úgy dönt, tőlünk függetlenül állítja össze, hibás bekötés esetén ez garanciavesztéssel járhat.

Télen mit tudok ellátni a rendszerről?

Nem javasoljuk, hogy a fűtést erről a rendszerről működtesse, mivel a leggyengébb napsütés esetén jelentkeznek a magas fűtésigények. Egy hőszivattyús fűtés esetén még a hatékonyság is jelentősen lecsökken ilyenkor, így még egy jól méretezett, vagy enyhén túlméretezett rendszer is problémákba fog ütközni a fűtés ellátásával. Hosszú, borult, téli időszakok esetén érdemes igazán odafigyelni a fogyasztásra, az akkumulátorok töltöttségére. Ha körültekintően fogyasztunk, alap igényeinket ilyenkor is ki tudja elégíteni a rendszer.

Milyen hamar térül meg a rendszer?

Hozzávetőleg 9 év. Ugyanakkor nem feltétlenül erre kell támaszkodnunk, hisz ennél sokkal fontosabb az, hogy az összes villamosenergia, amit elfogyasztunk, tisztán a napsütésből származik. A gazdasági megtérülés ezt a tényezőt nem foglalja magába, de a környezetnek ez hamarabb megtérül.

Tudok róla tölteni elektromos autót?

Igen, a nagyobb rendszereink támogatják az elektromos autó töltését.

Újrahasznosíthatók az akkumulátorok?

Szerencsére az általunk forgalmazott akkumulátorok mindegyike teljes egészében újrahasznosítható. Nyilván preferáljuk a lítium akkumulátorok beszerelését, hiszen ezek kb. ötször annyi ideig működnek, mint az AGM akkumulátorok. Ezzel tovább csökkenthető az ökológiai lábnyomunk, hisz az újrahasznosítás is valamennyi energiát, nyersanyagot igényel.

Milyen védelem található a kiépített, kész rendszerekben?

A napelemes körön kismegszakítót és túlfeszültség védelmet is használunk. Az akkumulátoros körön késes olvadóbiztosítékot használunk, valamint az általunk használt akkumulátorokban található beépített BMS, ami megvédi az akkut a túltöltéstől és mélykisütéstől. Az inverterben található emellett polaritás védelem is, hibás bekötés esetére. A váltóáramú körön minden esetben alkalmazunk kismegszakítót és fi-relét.

Milyen akkumulátor típusok vannak?

Az AGM (felitatott üvegszálas avagy Absorbed Glass Mat), a savas és zselés rendszerű akkumulátorok egy-egy altípusa az ólom akkumulátoroknak.

A savas akkukból kétféle változat létezik, a gondozásmentes és a gondozást igénylő, és ezekben elektrolit folyadék található.

A zselés és AGM akkumulátorok jóval drágábbak a savas akkuknál, azonban ahová ilyen akkumulátor ajánlott, oda célszerű ilyet tenni, mert hosszú távon megéri. Ezek az akkuk kevésbé szulfátosodnak és jobb a tároló képességük is a savas akkukénál. Továbbá nem folyik ki belőlük folyadék, ezért akár fektethetőek is. Érdemes odafigyelni arra is, hogy ezen típusok speciális töltést igényelnek, így ha külön töltőt használunk, akkor meg kell bizonyosodni róla, hogy az a töltő tudja e az ilyen akkumulátorokat tölteni. Általános felhasználási területeik: lakókocsik és lakóautók, csónakmotor meghajtás, szünetmentes áramellátás, szélerőművek és napelemes rendszerek, valamint sok más egyéb hasonló terület. Ezen akkumulátorokat célszerű akkor is tölteni és némileg meríteni, ha használaton kívül kerülnek, az állásban ugyanis drasztikusan csökken az élettartamuk. Fontos megemlíteni még, hogy a zselés akkumulátorok már eléggé kiszorultak a piacról, azonban a köznyelv sajnos (tévesen) az összes ilyen zárt rendszerű akkumulátort zselésnek nevezi, tetézik ezt a webshopok is, ahol az ilyen akkukat szintén zselésnek tüntetik fel, mert így jobban eladhatóak. Ez nem összekeverendő, hivatalosan a ma piacon lévő akkuk szinte mindegyike nem zselés, hanem AGM akkumulátor. Utóbbit nevezik még gyakran zárt biztonsági szelepes, száraz cellás (dry cell) vagy kifolyásmentes (non-spillable) akkuknak is.

A Lítium vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátor a lítium akkumulátorok egyik csúcsmodellje, várható élettartama legalább 10-15 év. Számtalan előnnyel rendelkezik a zárt savas ólom akkumulátorral szemben. Az egyik a hosszú ciklus szám, mivel a kapacitásának 80%-át még a 2000. ciklus után is megőrzi! A teljes ciklusszám felhasználási módtól és kisütési mélységtől függően, akár 8000 ciklusig is terjedhet, ami egy jó minőségű ólom akkumulátor esetében is legfeljebb 600-800 ciklus. A másik nagy előnye, hogy a LiFePO4 akkumulátor súlya mindössze 40-41%-a az azonos kapacitású ólom akkumulátor vagy zselés ólom akkumulátor súlyának, emiatt könnyen mozgatható, még nagy kapacitású akkumulátor esetében is. További előnye, hogy a lítium vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátor nagy árammal meríthető és akár egy-két óra alatt is újratölthető úgy, hogy az nem csökkenti a LiFePO4 akkumulátor várható élettartamát. Nem utolsó sorban az egyik legbiztonságosabb működésű akkumulátor. Működése során nincs gázfejlődés, a töltés és merítés során beépített elektronika felügyeli a teljes működési folyamatot. Elektromos hajókhoz, elektromos csónakmotorokhoz, lakóautók áramellátáshoz, napelemes rendszerekhez ideális megoldás. A savas akkumulátoroktól eltérő módon a lítium-vasfoszfát akkumulátorok kapacitása a kisütőáram emelkedésével csak minimális mértékben csökken. Míg egy 100Ah névleges kapacitású AGM akkumulátor kapacitása kb. 50 Ah 100A-es kisütőáram esetén, addig egy azonos névleges kapacitású LiFePo4 akkumulátor valós kapacitása megegyezik a névleges értékével.

Miért van szükség töltésvezérlőre?

A napelemből érkező töltőfeszültség nem alkalmas akkumulátor-töltésre, mert az akkumulátorok csak egy meghatározott feszültségtartományban tölthetők. Ennek a különbségnek áthidalására alkalmazunk töltésvezérlőket, melyek nem csak a töltőfeszültséget alakítják át, hanem a napelemek maximális teljesítménypontját is beállítják, ami folyamatosan változik az aktuális napsugárzás intenzitásától függően. Ezt az optimalizáló eljárást hívják MPPT technológiának, ami az általunk forgalmazott összes töltésvezérlőben és hybrid inverterben megtalálható. A hagyományos, PWM töltésvezérlők ugyan jóval olcsóbbak, de jelentős kiesést okoz egy ilyen töltésvezérlő használata.

Mekkora napelemes rendszerre van szükségem? Milyen adatok kellenek, hogy ki tudjam számolni a napelemes rendszer méretét, és mennyibe fog kerülni?

A napelemes rendszer méretét első sorban az éves elhasznált energia mennyisége, vagy a tervezett fogyasztók álltalt elhasznált éves energiamennyiség határozza meg. A méretezés függ még a tetőfelület méretétől (m2), azaz hány panel fér el a tetőn, továbbá befolyásolja még a tető tájolása és dőlésszöge is. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni napelemes rendszer vásárlása előtt.

Szükséges-e statikai szakvéleményt kérnem a tetőmre felhelyezendő napelemes rendszer súlya miatt?

A helyszíni felmérés során kollégáink többek között a tetőszerkezet állapotát is megvizsgálják. Amennyiben azt állapítják meg, hogy a szerkezet nem megfelelő, azt minden esetben jelzik a megrendelőnek.

El fogja-e bírni a tetőm a napelemek és a tartószerkezet okozta többletterhelést?

A napelem súlya a tartószerkezettel együtt átlagosan 20-25 kg, ami négyzetméterenként 11-15 kg terhelést jelent. Ha a tetőszerkezet gerendái szélesebbek 6 cm-nél a tető valószínűleg elbírja a napelem rendszer súlyát.

Szükség van-e a napelemes rendszerem karbantartására?

A lakossági méretű napelemes rendszerek különösebb karbantartást nem igényelnek.

Milyen tetőre lehet napelemet telepíteni, hogyan rögzítik a paneleket?

A legoptimálisabb tájolás a déli. Ezen kívül az összes irány jó választás lehet a rendszer telepítéséhez, kivéve az északi, észak-keleti és észak-nyugati tájolást.  Az okos napelem rendszerünk lehetővé teszi az egyszerre többféle fekvésű telepítést is.

Hogy bírják a napelemek a jégesőt?

A napelemeket védő külső speciális üveglap a normál időjárási körülményeknek mindenképpen ellenál, sőt annál még többet is kibírnak.

Mi történik, ha ráesik a hó a napelemes rendszeremre? Mennyit termelnek ilyenkor a napelemeim?

A modern napelemeknek köszönhetően a rendszer télen is termel energiát ha süt a nap. Mindaddig, amíg hó borítja a paneleket, nem lesz termelés. A külső üvegborításról a hó könnyedén lecsúszik, főleg az ideális 30-40 fokos dőlésszög esetén.

Mi az a PERC technológia? Miben nyújt többet, mint egy hagyományos napelem?

A PERC, azaz Passivated Emitter and Rear Cell technológiával készült napelemek hátoldalára egy alumínium vezetőréteg kerül, amely javítja a napelempanel fényvisszaverő, és ezáltal az árammá alakító képességét, így kevésbé kedvező fényviszonyok mellett is nagyobb teljesítményre képes. A PERC technológiának köszönhetőn a napelem hozzávetőleg 6%-kall magasabb hozamra képes.